Direct Trade koffie, je hoort en leest er de laatste tijd steeds vaker over. En hoewel het voor koffiebranderijen allang geen nieuw begrip meer is, is dat voor de consument een heel ander verhaal. Daarom is het hoog tijd om Direct Trade koffie voor eens en voor altijd op de kaart te zetten.
Direct Trade koffie en de keten
Direct Trade koffie is koffie die direct bij de lokale koffieboer is afgenomen. De keten van Direct Trade koffie bevat dus geen extra schakels met koffiehandelaren, groothandels en andere coöperaties zoals bij Fairtrade nog wel het geval is. Ook zijn koffieboeren niet verplicht om certificaten te kopen en, nog belangrijker, kan iedere boer meedoen in deze vrije handel.
Zo weet je tijdens je kopje Direct Trade koffie zeker dat de boer een eerlijke prijs heeft gekregen voor zijn bonen en er daadwerkelijk ook een aanzienlijk bedrag aan overhoudt. Er is gedurende het proces immers niets blijven hangen aan de strijkstokken van tussenschakels.
Wat is het verschil tussen Fairtrade koffie en Direct Trade koffie?
Fairtrade koffie
We horen je denken: “Maar Fairtrade is toch al goed?”. Dat klopt, maar wat goed is, kan beter. Bij Fairtrade koffie ligt de nadruk wat meer op de handel en de controle die er binnen de constructie is. Zo weet je dat de producenten van Fairtrade producten verzekerd zijn van hogere minimumopbrengst dan niet-FairTrade boeren. En dat is geweldig, maar zowel koper als leverancier moeten bijvoorbeeld een lidmaatschap hebben om producten als Fairtrade te mogen verkopen. En dat is voor niet iedereen te betalen. Er is zogezegd meer controle, maar de lokale koffieboer ontvangt nog steeds niet het bedrag wat hij in potentie zou moeten ontvangen. Daarnaast is er geen volledige transparantie binnen de Fairtrade handel.
Direct Trade Koffie
Direct Trade koffie is daarentegen gunstig voor zowel de lokale koffieboer, als koffiebranderijen. De keten van Direct Trade koffie heeft zich namelijk ontdaan van de vele tussenschakels tussen de kopers en de lokale koffieboeren. Zo hebben beide partijen in hun directe contact een evenredige handelspositie en hebben ze beide invloed op de kwaliteit van de koffieboon, de samenwerking en de financiën.
Daarnaast weten koffiebranderijen binnen deze keten precies waar de bonen vandaan komen en kunnen ze op hun beurt een mens- en milieuvriendelijke koffie beloven. Is er dan alsnog een tussenschakel in bijvoorbeeld de vorm van een samenwerkingsverband van kleine lokale boeren? Dan is dit transparant en ontvangt de koffieboer nog steeds een eerlijke prijs.
Waarom Direct Trade koffie?
Direct Trade koffie is dus zowel aantrekkelijk voor de afnemer, als de lokale koffieboer. Er is sprake van direct, evenredig contact zonder tussenkomst van ondersteunende organisaties. Dit maakt het voor beide partijen gunstig om samen te werken. Koffiebranderijen ervaren dergelijke samenwerkingen als zeer positief, omdat zij daadwerkelijk contact hebben met de leverancier en zo kunnen bijdragen aan de producten, werkwijze en oogst. Zo gaan zij met regelmaat op werkbezoek bij de lokale koffieboeren om de voortgang te bespreken en kijken ze of er wordt voldaan aan de afgesproken voorwaarden.
Waar koop ik Direct Trade Koffie?
Hoewel nog niet overal, is Direct Trade Koffie steeds vaker te bestellen bij cafés, koffietentjes en restaurants. Daarnaast zijn er steeds meer (online) koffiewinkels waar je Direct Trade koffiebonen kunt kopen. Zo ook bij ons via [link].
Direct Trade koffie voor bedrijven
Steeds meer bedrijven gaan op zoek naar mogelijkheden om bij te dragen aan een betere wereld. Zo is Direct Trade koffie voor bedrijven een mooie, laagdrempelige, manier om hun groene belofte omtrent duurzaamheid en hun rol in de samenleving na te komen. Vanwege de grote hoeveelheden koffie die binnen kantoren worden genuttigd, krijgen lokale boeren met dergelijke bestellingen grote financiële impulsen. Zo kunnen zij hun werkzaamheden uitbreiden en hun families ondersteunen.