Foto van een deel van de verbouwde producten

Voedselbossen door Jade Koop

Een voedselbos is een heel complex systeem met een gigantische diversiteit aan planten. Die planten werken allemaal samen. Natuurlijk komen daar ook allemaal insecten, dieren, amfibieën, reptielen en dus heel veel biodiversiteit op af. Het idee van een voedselbos is dat er verschillende plant lagen zijn die samenwerken. Op deze manier een natuurlijke bosrand simuleren.

Welke soorten planten

In een voedselbos staan veel nuttige en eetbare soorten planten. Veel van die planten zijn bedoeld voor de voedselproductie of voor grondstoffen voor medicijnen. Uiteindelijk kunnen de planten voor allerlei doeleinde gebruikt worden. Er zijn ook bepaalde platen die zorgen dat andere planten goed groeien. Deze planten bevinden zich vaak in de onder begroeiing.

Herkomst voedselbos

Een voedselbos komt oorspronkelijk uit de tropen. In dat soort regio’s zijn ze het nooit verleerd om samen met de natuur te werken om voedsel te produceren. In Nederland hebben we met de landbouw een hele andere aanpak. Op dit moment worden voedselbossen steeds meer bekend in de Nederlandse landbouw.

Soorten voedselbossen

Er zijn voedselbossen die wat rationeler aangeplant zijn en die ook machinaal geoogst worden. Maar een voedselbos kan ook in je eigen achtertuin of voortuin aangelegd worden. Denk wel goed na over welke soorten je wilt aanplanten en zet de bomen niet te dicht bij elkaar.

Interesse in de aanleg van een voedselbos? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze volgende workshops.

Share :