Koffie

 • Ethiopië koffie
  Koffie

  Ethiopië

  8.80
 • Aanbieding!
  Koffie

  Koffie proefpakket (+ gratis thee)

  24.95
 • Aanbieding!
  Koffie

  Colombia

  Vanaf 5.60
 • Koffie

  Guatemala

  Vanaf 5.90
 • Koffie

  Donker Peru

  Vanaf 5.25
 • Koffie

  Peru

  Vanaf 5.25

Direct Trade koffie en de keten

Direct Trade koffie is koffie die direct bij de lokale koffieboer is afgenomen. De keten van Direct Trade koffie bevat dus geen extra schakels met koffiehandelaren, groothandels en andere coöperaties zoals bij Fairtrade nog wel het geval is. Ook zijn koffieboeren niet verplicht om certificaten te kopen en, nog belangrijker, kan iedere boer meedoen in deze vrije handel. 

Zo weet je tijdens je kopje Direct Trade koffie zeker dat de boer een eerlijke prijs heeft gekregen voor zijn bonen en er daadwerkelijk ook een aanzienlijk bedrag aan overhoudt. Er is gedurende het proces immers niets blijven hangen aan de strijkstokken van tussenschakels.

Wat is het verschil tussen Fairtrade koffie en Direct Trade koffie?

Fairtrade koffie

We horen je denken: “Maar Fairtrade is toch al goed?”. Dat klopt, maar wat goed is, kan beter. Bij Fairtrade koffie ligt de nadruk wat meer op de handel en de controle die er binnen de constructie is. Zo weet je dat de producenten van Fairtrade producten verzekerd zijn van hogere minimumopbrengst dan niet-FairTrade boeren. En dat is geweldig, maar zowel koper als leverancier moeten bijvoorbeeld een lidmaatschap hebben om producten als Fairtrade te mogen verkopen. En dat is voor niet iedereen te betalen. Er is zogezegd meer controle, maar de lokale koffieboer ontvangt nog steeds niet het bedrag wat hij in potentie zou moeten ontvangen. Daarnaast is er geen volledige transparantie binnen de Fairtrade handel.

Direct Trade Koffie

Direct Trade koffie is daarentegen gunstig voor zowel de lokale koffieboer, als koffiebranderijen. De keten van Direct Trade koffie heeft zich namelijk ontdaan van de vele tussenschakels tussen de kopers en de lokale koffieboeren. Zo hebben beide partijen in hun directe contact een evenredige handelspositie en hebben ze beide invloed op de kwaliteit van de koffieboon, de samenwerking en de financiën.

Daarnaast weten koffiebranderijen binnen deze keten precies waar de bonen vandaan komen en kunnen ze op hun beurt een mens- en milieuvriendelijke koffie beloven. Is er dan alsnog een tussenschakel in bijvoorbeeld de vorm van een samenwerkingsverband van kleine lokale boeren? Dan is dit transparant en ontvangt de koffieboer nog steeds een eerlijke prijs.

Waarom Direct Trade koffie?

Direct Trade koffie is dus zowel aantrekkelijk voor de afnemer, als de lokale koffieboer. Er is sprake van direct, evenredig contact zonder tussenkomst van ondersteunende organisaties. Dit maakt het voor beide partijen gunstig om samen te werken. Koffiebranderijen ervaren dergelijke samenwerkingen als zeer positief, omdat zij daadwerkelijk contact hebben met de leverancier en zo kunnen bijdragen aan de producten, werkwijze en oogst. Zo gaan zij met regelmaat op werkbezoek bij de lokale koffieboeren om de voortgang te bespreken en kijken ze of er wordt voldaan aan de afgesproken voorwaarden.