Hoe ziet een trainingsdag van wielrenster Maaike Coljé eruit?

Maaike Coljé is profwielrenster en deelt graag haar gemiddelde trainingsdag met jullie. Hoe ziet de dag eruit en wat eet en drinkt ze voor, tijdens en na een training? Je leest het hieronder.

Hoevaak train je?

Iedere dag ben ik aan het trainen. Echter is iedere trainingsdag verre van hetzelfde. Natuurlijk ben ik grotendeels op de fiets te vinden, meestal 6 dagen in de week. De zevende dag bestaat uit 10 kilometer hardlopen. Daarnaast doe ik 3 à 4 keer per week aan core stability. 

Hoe begin je de dag als je een training of wedstrijd hebt?

Ik start mijn dag altijd rustig door nog even wat te lezen in bed. Ondertussen drink ik een bidon water leeg om terug te hydrateren na de nacht. Vervolgens maak ik mijn havermout ontbijt, die ook iedere dag een beetje verschilt qua smaken. De ene ochtend voeg ik blauwe bessen en kokos toe en een andere ochtend cacao en peer bijvoorbeeld. Ik vind het ontbijt altijd echt een genietmomentje!

Heb je bepaalde gewoontes voordat je een training of wedstrijd start?

Voor een training vind ik het heerlijk om nog even een kop koffie te drinken. Nog even dat momentje van ontspanning voordat ik er écht voor ga. Voor een wedstrijd is mijn voorbereiding anders. Dan ben ik strikt bezig met het eten van voldoende koolhydraten en bereid mezelf zowel mentaal als fysiek voor. Ik eet altijd een koolhydraatrijke maaltijd 3 uur voor de start van de wedstrijd. Vaak is dit een flinke schaal havermout met wat blauwe bessen, kaneel & noten. Vervolgens eet ik elk uur voor de start een snack als een banaan of een rijstcake. Met het team houden we dan nog een laatste teambespreking waarin we het parcours en de tactiek bespreken. Vervolgens kleden we ons om en doen een warming-up.

Daarnaast is het heerlijk om tijdens een zomerdag tijdens een lange rit ergens op een terrasje te kunnen genieten van een koffiestop om vervolgens er weer tegenaan te gaan.

Soms luister ik tijdens een training muziek, maar soms ook juist niet. Ik kan het ook heerlijk vinden om gewoon met mijzelf, mijn fiets en de geluiden om me heen te zijn. Ik merk weleens dat een fietsrit zonder muziek mij meer mentale rust geeft. Als ik wel muziek luister, bijvoorbeeld tijdens een warming-up, dan is één van mijn favoriete nummers Believer van Imagine Dragons.

Wat eet en drink je voor, tijdens en na training? 

Voor een training eet ik een goed ontbijt van havermout zoals ik al beschreef. Een goed ontbijt voor mijn training is rijk aan koolhydraten, maar bevat daarnaast ook voldoende eiwitten en vetten. Ongeveer 2 uur na het ontbijt start ik mijn training. Tijdens een fietstraining eet ik iedere 40 minuten een snack, bijvoorbeeld een stuk bananenbrood. Daarnaast zijn mijn bidons gevuld met een isotone sportdrank om mij van voldoende koolhydraten te voorzien.

Na een training eet ik meestal een late lunch die bijvoorbeeld kan bestaan uit een groente omelet en een plak roggebrood met kaas.

Hoelang duurt een gemiddelde training en waar focus je op?

Het mooie en fijne aan fietsen is dat je gelijk voor de deur kunt starten. Waar je ook bent, je kunt direct beginnen met je training. Ik maak vaak vooraf een route die ik met mijn fietsnavigatie kan volgen. De route is gebaseerd op de trainingselementen die in mijn training van die dag staan. De lengte van een training kan wisselen tussen de 1,5 en 4,5 uur met, soms een uitschieter tot 5 à 6 uur. Dit is geheel afhankelijk van het doel van de training.

De focus tijdens een training kan erg verschillen. Bij een intensieve training met veel opdrachten moet ik mijn focus echt leggen op het goed uitvoeren van die opdrachten. Alles er omheen maakt dan minder uit. Maar bij een lange Endurance rit kan de focus bijvoorbeeld meer liggen op ontspanning op de fiets om mezelf mentaal scherp te houden.

Gebruik je verschillende fietsen en wat is je favoriet?

Ik gebruik inderdaad verschillende fietsen. Thuis heb ik een fiets om op te trainen en het team neemt altijd de wedstrijdfietsen mee naar de wedstrijd, zodat ik dus nooit met fiets hoef te reizen. Maar naast een trainingsfiets en een wedstrijdfiets wissel ik ook veel tussen verschillende soorten fietsen. Ik train 1 keer per week op de tijdritfiets en rijd ook graag op mijn gravelbike. In de winter pak ik ook regelmatig de mountainbike om zo op mijn bochtentechniek te trainen.

Ik kan denk ik wel zeggen dat mijn gravelbike toch wel stiekem mijn favoriete fiets is. Deze geeft je het meeste comfort en vrijheid, doordat je er over elk wegdek en off-road goed mee rijden kunt. Wanneer het past in het schema rijd ik ook gravel wedstrijden. In mei hoop ik de UCI gravel world series te rijden in Aachen.

Share :