Even voorstellen: Maaike Coljé

Maaike Coljé is profwielrenster voor het Franse team Arkea. Ze heeft niet alleen een enorme passie voor sport, maar ook voor voeding, koken en bakken, natuur en design. Ze is ervan overtuigd dat zo puur mogelijke voeding het beste is voor de gezondheid en prestatie. Om die reden bakt en kookt ze veel zelf. Hiermee hoopt ze anderen te kunnen inspireren. Lees hieronder meer over Maaike Coljé.

Wat doe je graag in je vrije tijd?

Ik ben een echt buiten mens, dus naast fietsen wandel ik veel. Voor een mooie hike ben ik ook zeker wakker te maken. Binnenshuis teken en ontwerp ik graag. Ik ben afgestudeerd voor de opleiding Industrial Design Engineering en doe kleine projectjes als freelance (grafisch)ontwerper. Ik vind het dan ook heerlijk om te werken aan ontwerpopdrachtdjes.  Daarnaast ben ik ook veel aan het koken en bakken. Naast dat ik koken en bakken leuk vind, staat mijn leven ook in het teken van de topsport. Voor goed presteren en vooral ook goed herstellen is de juiste voeding heel belangrijk. Door zelf te koken en te experimenteren met voeding leer ik veel over wat het beste werkt voor mijn lichaam. Daarnaast bak ik veel repen voor tijdens trainingen zelf. Op deze manier kan ik exact de voedingsmiddel gebruiken en verwerken die mijn lichaam nodig heeft en natuurlijk wat ik zelf heel lekker vind.

Wanneer ben je begonnen met wielrennen?

Toen ik 13 jaar oud was kreeg ik mijn eerste racefiets. Ik schaatste toen veel en in de zomer kregen we wekelijks een fietstraining. Echt serieus deed ik dat toen nog niet en ik moet toegeven dat de fiets toen vaak stond stof te happen in de schuur. 

Rond mijn 19e ontdekte ik de passie voor fietsen pas echt. Door een blessure was skeeleren en schaatsen lastig geworden, maar fietsen kon wel. Ik ontdekte hoe tof het is dat je op de fiets steeds nieuwe plekken ziet. Ik begon steeds routes te maken naar andere plekjes in Nederland. Steeds verder ontdekken. Hier ontstond ook mijn liefde voor de natuur. Heerlijk vond ik het om buiten te zijn en te zien hoe de natuur steeds verandert.  

In 2019 reed ik mijn eerste wedstrijdjes bij het clubteam Restore Cycling. Dit ging meteen zo goed dat ik al snel mee mocht naar de grote koersen. In 2020 werd ik tijdens een klimkoers in Frankrijk gescout door de professionele teams. In 2021 en 2022 reed ik mijn eerste prof jaren voor het Spaanse team Massi Tactic.  Ik was die zomer net afgestudeerd, dus dit avontuur kwam op het juiste moment op mijn pad. Dit seizoen heb ik nog een stap vooruit gezet en mag ik uitkomen voor het franse team Arkea. Een mooie stap die mij nieuwe uitdagingen en doelen geeft!

Wat vind je het leukst aan het wielrennen? 

Het gevoel van vrijheid. Natuur, avontuur, ontdekken, nieuwe plekken zien. Ik alleen met mijn fiets door de elementen. Dit brengt je tot een diepere laag in jezelf. Omgang met tegenslag in contrast tot prachtige momenten.

Wat zijn jouw grootste drijfveren? 

Ambitie en ontwikkeling – het beste uit jezelf halen. Dromen geen dromen laten blijven maar ervoor gaan! Ik ben heel leergierig en sta open voor een uitdaging. 

Eerlijk en oprecht – Eerlijk en oprecht zijn naar mezelf en een ander.

Creativiteit – Het creëren van iets nieuws geeft mij voldoening. Ik uit mijn creativiteit natuurlijk in design maar daarnaast ook in mijn baksels. Steeds nieuwe dingen creëren past bij mij.

Eigenheid – Geen kuddedier zijn maar dicht bij jezelf blijven en doen wat echt bij mij past.

Pas je je eten aan aan je sport?

Topsport vereist wel dat je bezig bent met wat je eet. Dit is een combinatie van de timing en de inhoud. Wanneer en wat je eet heeft veel invloed op met name het herstel na een training of wedstrijd, maar ook op je energieniveau tijdens de training of wedstrijd.
Ik zelf ben voorstander van zo natuurlijk mogelijk eten. Daarom bereid ik het meeste eten waar mogelijk graag zelf. Ik kook twee keer per dag (lunch en diner) om zo voornamelijk een grote hoeveelheid groente en dus vitamines en mineralen binnen te krijgen. Ook eet ik vegetarisch. Ik ben geen tegenstander van vlees, maar heb hier zelf nooit van gehouden en met ook het milieu in overweging heb ik besloten vegetarisch te eten. Op gebied van gezondheid heb ik het gevoel mij beter te voelen zonder vlees dan met vlees.

Naast koken bak ik veel zelf. Ik maak veel repen en bananenbrood die ik in porties invries zodat ik altijd voldoende repen heb om mee te nemen tijdens mijn training. Zo natuurlijk mogelijk eten lijkt een heel positief effect te hebben op mijn gezondheid en prestaties. 

Wat is je lievelingsgerecht? En maak je dit ook wel eens zelf? 

Eigenlijk vind ik heel veel lekker. Vooral gerechten met een grote hoeveelheid gemengde groentes. Misschien dat een Quiche wel mijn favoriet te noemen is en dit maak ik dan ook vaak zelf. Ik kies hierbij voor een zelfgemaakt volkoren deeg die ik vul met een groente variatie waar ik op dat moment trek in heb. De groente overgiet je met een mengsel van ei, kruiden en kookroom. Ik top de quiche af met Geitenkaas.

Wat staat er nog op jouw bucketlist? 

Bikepacken vind ik echt enorm tof. Ik heb dan ook een lijstje van landen waar ik graag eens bikepackened doorheen zou willen. Het is zo prachtig hoeveel je ziet met de fiets. Ik vind het heerlijk om op die manier vanalles te zien en ontdekken. Landen als Zwitserland, Oostenrijk, IJsland en Schotland staan hier zeker voor op mijn lijstje.

Wat is het mooiste moment dat je ooit hebt meegemaakt in je wielercarrière? 

Dat is dan toch wel een bikepack trip in 2018. Ik fietste pas voor het eerst wat verder en we gingen op vakantie naar het zuiden van de Vogezen in Frankrijk. Ik bedacht dat ik vanaf daar wel op de fiets naar huis kon in mijn eentje. Om me heen kreeg ik vooral sceptische reacties van “Kan dat wel?” en “Is dat wel veilig en niet veel te ver?”. Toch ben ik het gewoon gaan doen. Voor het eerst echt op avontuur met enkel en alleen mezelf en mijn fiets. Tijdens zo’n tocht ga je mentaal door zo’n wirwar van diepte- en hoogtepunten, maar juist dit maakt de hele ervaring zo tof! Ik voelde me enorm voldaan en happy bij thuiskomst. Dat gevoel van dat je meer kunt dan je zelf en andere dachten is gewoon heel goed.

Daarnaast is dit ook een heel mooi moment geweest in mijn carrière: Toen ik nog geen prof was maar mijn tweede jaar wedstrijden reed kwam de corona periode. Dat jaar had ik dus op 1 wedstrijd na geen koers. Ik ging met mijn team naar Zuid-Frankrijk voor de Tour d’ Ardèche in 2020. Wij stonden daar tussen verder bijna alleen maar profs aan de start. Ik had ook nog nooit een echte klimkoers gereden en nu gelijk een 7-daagse klimkoers in Frankrijk. Ik had hier geen verwachtingen van, maar het bleek dus enorm goed te gaan. Elke dag reed ik goede uitslagen en dat tussen de profs! Ik haalde meerdere top20 klasseringen en werd gescout door prof teams. Ik vond het zo’n krachtig gevoel om zo in de bergen mee te kunnen met de ‘grote dames’. Zo boven mijn eigen verwachtingen uit dat die ervaring iets is wat mij altijd bij blijft.

Wat is jouw tip aan anderen? 

Kijk om je heen, want er is zo veel moois wat je misschien altijd als vanzelfsprekend ervaart maar als je beter leert kijken heel mooi of bijzonder gaat vinden.

En daarnaast ook: focus meer op jezelf. Op jouw dromen, wat jij leuk vindt en wat jij graag doet. Je hoeft niet te doen wat anderen doen of wat anderen tof vinden. Van nature gaan we de massa achterna, maar het is veel interessanter en fijner om op zoek te gaan naar je unieke zelf en echt jezelf te zijn.

Share :